Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
23.09.2011 07:21 - ПАРАДОКСИТЕ НА ЧЕРНАТА СМЪРТ
Автор: iulii Категория: История   
Прочетен: 5623 Коментари: 4 Гласове:
3




Взето със съкращения  от тук:  livehistory.ru/paradoksy-chernoj-smerti.html

Автора развива и доказва идеята за катастрофични събития в историята на човечеството и тяхното влияние върху историята в светлината на Новата хронология.
Друга негова статия "ОСНОВНАТА ЗАГАДКА-ГИБРАЛТАР" в превод, може да прочетете тук:   iulii.blog.bg/history/2011/06/06/osnovnata-zagadka-gibraltar.760808







ПАРАДОКСИТЕ НА ЧУМАТА

Като начало ще напомня, че чумния бацил  (лат. Yersinia pestis) е бил идентифициран(като чумен) чак през 1894 година, а през  19 век се появил и термина „чума”. До тогава използвали термина „мор”, „черна смърт”,”Големият мор”, „ Великата смъртност”, и  някои учени сериозно се  усъмнили, че днешния чумен бацил има отношение към  средновековната „чума”.

 

СЪМНЕНИЯТА НА УЧЕНИТЕ

 

Лауреата на Нобелова награда  по биохимия  Джошуа Ледерберг(Lederberg J., 1997), обърнал внимание  на чудовищната смъртност  в Европа( 40% в Марсилия, 70% в Тулон, 90% в Ревел )    по време  на епидемията от  „черна смърт”, която не е характерна  за нито една   чумна епидемия.   Телата на  хората  загинали  от „черна смърт”,  бързо почернявали  и изглеждали като „овъглени”. Това е възможно само  ако смъртта на хората  е предшествано от масивен кръвоизлив,  но такава неспецифична реакция зависи от  наличието  в генома на човека на алела (TNF2). Този  алел  е  резултат от мутацията на  гена TFN  и хомозиготните   по  този признак   хора са около 5% от  популацията(не  90% , 70% или 40% както  е  упоменато по-горе)

Чумния бацил (Yersinia pestis)  не синтезира екзотоксини, които да причинят симптомите характерни за „черната смърт”.

Съдете сами, инкубационния период на бубонната чума е 3-6 денонощия, при белодробната(която е много рядка) форма 1-2 дена. Температурата се повишава  над 39 С , появява се треска, силно главоболие,  виене на свят, отпадналост, безсъние, болки в мускулите, гадене и повръщане. Всички симптоми са ясни  и недвусмислени. И  въпреки това в средните векове началото на  епидемията от „черната смърт” сякаш не я забелязвали.Тя  напомняла за себе си  чак след резкия скок на смъртността. Така например, в Авиньон през януари 1348 г. , се сетили за чумата  след като монасите от местния манастир(700 човека)  умрели за една (!) нощ.  Същото се случило и в Багдад-смъртта на хората настъпила само след няколко  часа(!) от началото на болестта.

Но чумния бацил не е способен на нищо подобно. Например през 1896 г. Yersinia pestis  поразила Бомбай- втория по големина град в Индия, и все пак Бомбай  не се обезлюдил, а  известната болест ликвидирал лично  руския лекар Владимир Аронович Хавкин( съвсем сам) , още преди да  се открият антибиотиците. Каквото и да се говори, но това не е „черната смърт”, и лауреата на Нобелова награда по биохимия Дж. Ледерберг е абсолютно в правото си да твърди, че клиническата картина на средновековната „черна смърт” е нагласена  според  симптоматиката  на съвременната чума.

 

ПОКАЗАНИЯТА НА ОЧЕВИДЦИТЕ.

Средновековните свидетели  много твърдо и  еднозначно   определят  източника  на «чумната епидемия» («заповетрие»); по тяхно мнение „черната смърт”  е пренесена  от отровени въздушни маси  и  са я  тълкували като” отравяне със  изпарения”.

„На  изток,  в близост с Голяма Индия, огън и дим  обхванали всички градове”, „ между Китай и Персия  се изсипал силен огнен дъжд, падащ на едри  снежинки като сняг, и подпалващ гори и долини заедно с  всички хора” . Именно там се зародил  „черния облак”, убил всички „за половин ден”, и  именно оттук  чрез  ” нечестивия порив на  южния вятър „  била пренесена болестта в Европа.

А ето цитати от  вердикта на Парижкия медицински  факултет (Documents inedits sur la grand peste de 1348. Paris, Londres et New-York, 1860). Ако игнорираме алхимическите термини, вердикта изглежда  много достоверен.

„в Индия и в страните  на  Голямото море, небесните светила които  се борят с лъчите на Слънцето и с  жегата на небесния огън, оказват…влияние на това море…

От  това се пораждат изпарения, които закриват Слънцето…

Слънцето и огъня  действат толкова  силно на морето,  че  те  извличат  от него голяма част от водата и  я превръщат в изпарения, които се понасят във въздуха, а ако това изпарение протича  в  страни, където водите  са развалени от мъртва риба, то  тази гнила вода не може да  бъде „погълната” от топлината на Слънцето, нито  да се  превърне в здрава вода, градушка , сняг или скреж; тези изпарения,  разпространени във въздуха, покриват като мъгла много страни. Подобно  нещо се  случи в Арабия, в Индия, в  равнините и долините на Македония, в Албания, Унгария, Сицилия и Сардиния,  където  нито един човек не остана жив; същото  ще се случи  на всяка страна, до която стигне въздуха, отровен от  чумното Индийско море…”

 

ВЕРСИЯ

Пред нас е абсолютно точно описание на изригване (дъжд от огън, люспи като сняг) и облаци от вулканични газове (серен двуокис, флуор, въглероден диоксид, сероводород, амоняк). Освен това,  масовостта и скоростта на  настъпването на смъртта  само допълва  реалната картина.

Така , през 1902г. при изригването на вулкана Маунт-Пеле  на остров  Мартиника, газове покрили  територия с радиус 10 км. ,  убили   близо 30 000 човека  наведнъж, и по принцип  подобни облаци  могат да се придвижват  на 1500 километра.

Ето един  добър пример- две „епидемии”  в Британия през 1784. Днес учените са уверени, че това е в резултат  на изригването на вулкана Лаки. За осем месеца Лаки( а това не е най-големия  вулкан)  изхвърлил в атмосферата  близо 122 мегатона серен диоксид, като част от  този газ достига до  континентална Европа.

Важно е да  се отбележи, водят до образуването на много отровни аерозоли и киселинни дъждове,  затова парижките медици посъветвали хората напълно професионално:

„"Пазете се от студ, влага, дъжд, нищо да не  се готви  с дъждовна вода ...особено за тези, които живеят на брега на морето или на острови, на които е духал гибелния вятър”

Даже влажността не е спомената току-така. Съвременници на изригването на вулкана Лаки от цяла Европа, свидетелстват за периодичното поява на мъгли през лятото и есента на 1783 г.,  причинени от  облаците прах и пепел появили се впоследствие. Ето едно от тези свидетелства  направено в Линкълн:

„гъста, гореща  мъгла се спусна над долината… Така че, даже Слънцето и Луната  бяха сякаш горещи парчета тухли”

 

АЕРОЗОЛИ И ДЪЖДОВЕ

 

Ето едно типично описание на действието на вулканичния аерозол дадено от византиеца Теофан:

„Знамението на кръста се появи от само себе си  върху олтарните покрови, църковните книги, върху дрехите не само на християните , но и на иудеите,  и то не само в Иерусалим, но и в Антиохия и други градове.  По този начин  онези иудеи и елини , които не вярваха, видяха върху дрехите си множество кръстове. Някои от тези кръстове бяха черни.”

Пояснявам- серния диоксид в комбинация с атмосферната влага образува  серниста киселина. Ясно е, че когато капка от  сернистата киселина попадне върху тъканта,  попивайки тя  се разпространява по напречните и надлъжните влакна, образувайки по този начин кръстообразни  фигури. Изменението на цвета   зависи от химическата реакция  на киселината с влакното, но е възможно и  то просто да се „овъгли”.

А ето и един типичен киселинен дъжд, убиващ растителността и разтварящ варовика, датиран 841 година( Мхитар  Айриванкски):

„В продължение на три дни през нощите се появяваше огън. Заваля дъжд, който сваляше кората на  дърветата и разрушаваше камъните.”

Но главното тук е  точното съвпадение на симптомите на „черната смърт”  със  тези на отравянето  от вулканични газове.

 

ОБЩИ СИМПТОМИ  НА ОТРАВЯНЕ

При отравяне лимфните възли могат да увеличат размерите си, а при разрез да имат лилаво-розов цвят,кръвоизливи, възпалени участъци и т.н. При отравяне на животни  или съмнение за такова се подлагат на оглед основните лимфни възли.

Именно това са регистрирали средновековните  лекари при”черната смърт”, и затова първата им работа била, да видят лимфните възли.

ВУЛКАНИЧНИТЕ  ГАЗОВЕ

Водна пара(H2O),

Въглероден диоксид  (CO2),

Въглероден оксид (CO),

Азот (N2),

Серен диоксид(SO2),

Серен оксид (SO),

Газообразна сяра (S2),

Водород (H2),

Амоняк (NH3),

Хлороводород (HCl),

Флуороводород (HF),

Сероводород (H2S),

Метан (CH4),

Борна киселина (H3BO3),

Хлор (Cl),

Аргон (Ar),

Преобразуване на H2O и СО2.

Присъстват и хлориди на алкалните метали и желязото.

 

ОТРАВЯНЕ С АМОНЯК

 

При тежки случаи-силна пареща болка в гърлото, задушаване, оток на гърлото, белите  дробове, токсичен бронхит, пневмония. При попадане на  концентриран разтвор в стомашно-чревния тракт се образуват дълбоки некрози, болеви шок и масивни кръвоизливи. Асфиксия,реактивен перитонит, тежки изгаряния. На по-късен етап  стесняване на хранопровода, входа и изхода на стомаха.Смъртта може да настъпи вследствие болевия шок, а  на по-късен  етап вследствие масивните кръвоизливи, задушаване, перфорация на стомаха  и червата.

Именно така описват „черната смърт” очевидците:

-кашлица, кървави храчки(Англия,Норвегия,Русия)

-Повръщане на кръв(Англия)

-смърт  през първите часове или дни на болестта(Авиньон,Багдад,Норвегия)

-изгаряния, тялото буквално е „овъглено”(повсеместно)

Изключително красноречива картина.До стената  лежат тела-гол мъж(самостоятелно), жена и дете очевидно починали едновременно, защото позата им е естествена за падане на улицата. Дали това е типично за тази бактерия?Не. това е характерно за ВНЕЗАПНА смърт. Като в Помпей.
 

 image

ОТРАВЯНЕ СЪС СЕРОВОДОРОД

 

 

Парене и смъдене в очите, сълзене, блефароспазъм, главоболие, виене на свят, психомоторна възбуда, гадене, повръщане, диария. Стягане и болки в гърдите, кашлица, задух, признаци на дифузен бронхит. При тежки случаи - кома, конвулсии, колапс, токсичен белодробен оток, възможна внезапна  смърт (апоплектична форма).

 

ОТРАВЯНЕ СЪС СЕРЕН ДИОКСИД

 

Дразнене на дихателните пътища: кихане, кашлица (понякога с кървави храчки), задух, хрипове в белите дробове. Може да има гадене и повръщане. При тежки случаи - токсичен белодробен оток. А сега внимание!- нека си припомним предупрежденията на средновековните лекари за опасността от  влагата. Следват оценка за токсичността на серния диоксид.

Действието на серния диоксид върху дихателните органи  се усилва при наличието на водна пара(мъгла). Това става  защото част от серния диоксид заедно с влагата на устата и носа образува аерозол , който може да проникне във вътрешните дихателни органи, където се превръща в серниста киселина. Замърсяването на въздуха със серен диоксид , особено при продължителни мъгли, предизвиква обостряне на дихателните заболявания, което  от своя страна води до значително увеличаване на смъртността.

 

 

МОР ПО ДОБИТЪКА И ОТРАВЯНЕ НА ВОДОЕМИТЕ

 

Един от вулканичните газове, флуороводорода, е способен да се абсорбира от частиците вулканична пепел(описаните по горе едри „снежинки”). Така, при попадането на пепелта върху земната повърхност, се заразяват пасбищата и водоемите, което предизвиква тежки заболявания по добитъка.

По този начин може да се  заразят откритите водоизточници ползвани от населението(исландското езеро Торисватн в подножието на вулкана Лаки, е напълно безжизнено).Ясно защо, парижките медици свързват ведно падането в морето на горещата  пепел, масовата смърт на рибата  ” в  страни, където водите  са развалени от мъртва риба” и появата на характерни изпарения. Така се е и случило в Европа през 1368 година, когато  ” мъглата не  се махна в течение на 3 месеца”, а рибата в реките умирала-както внимателно отбелязва коментатора- от жегата.

 

ВУЛКАНИЧНА ЗИМА

 

Трябва да  се отбележи, че всяко голямо изригване на вулкан, като например Везувий1631, Санторини1707, Лаки 1783, Тамбора 1815 води  до цяла поредица от еднотипни катастрофични последствия. Ето и кратък списък с тях:

1.Вулкана изхвърля гореща пепел, камъни  и облаци газ.

2. На някои места от небето  пада с рев”небесен огън”(шлака, пепел, вулканични бомби).

3.Пожари.

4.Земетресения, пропадания на земната кора, сриват се цели градове.

5.Цунами, оголващо морското дъно и изхвърлящо цели кораби и разрушаващо диги.

6.Появява се силен вятър, урагани и смерчове.

7.Небето се скрива от облаци пепел и дим, Слънцето едва се вижда.

8.Трайно захлаждане.

9.На места пада бяла ”прах” пепел, водещо до масови отравяния.

10.Черни облаци вулканичен газ.

11.Отровни мъгли.

12.Дъждове траещи 10-12 седмици( на места киселинни), реките излизат от коритата си.

13.Реколтата загива повсеместно, което води до глад траещ няколко години.

14”Вулканична зима”, студ посред лято, устието на Нил и каналите на Венеция замръзват.

15.Масови миграции.

Именно тези явления виждаме описани в  летописите, непосредствено до местата с епидемия от „черна смърт”.

ВРЪЗКАТА МЕЖДУ „ЧЕРНАТА СМЪРТ” И ИЗРИГВАНИЯТА

А сега фактите. В летописите в периода79-1787 година, успях да открия 65 епидемии.Само в един от случаите от всички 65, настъпването на епидемията нямаше симптомите, съпътстващи  изригването на вулкан(№25) и още в един случай(смъртта на император Лъв от болест,№3) чумата не беше идентифицирана със сигурност.Тоест, в 97% от случаите имаме корелация между изригване и чума.

Несъвпаденията на указаните дати с летописните  е илюзорна; това е следствие  от преминаването  в нашата скала на летоброене. Моля за извинения за големия обем еднотипен текст.Пълния списък от 530 точки може да видите в базата данни №49 ето тук: http://livehistory.ru/conference.html?func=view&catid=13&id=6   ,  а сега ще приведа най-простите  и очевидни корелации.  Нарушаването на  поредността   не е фатално, защото колебанието от 5-8години в датите от летописите  е нормално явление.

79 Изригването на Везувий(24 август)-гибелта на Помпей, Херкулан и Стабия

79 Епидемия от чума в Рим

 

 

1101 Смъртта на бедните в Мала Азия от глад, епидемии, и селджуците

1101 Първото от известните убийствени изригвания на вулкана Гекла в Исландия

1333 Изригва Етна

1333 Появата на „черната смърт „ в южна Европа

1601 Изригва  вулкана Wayna Putina(Перу)

1602 Заедно със загубите от чумата в периода 1598-1602 година, Испания губи десет процента от населението си

1631 Лавата от Везувий  разрушава пет града.Загиват от четири до осемнайсет хиляди човека

1631  Чума в Северна Италия(120 000 загинали)

1665  Епидемия от чума в Лондон и околностите.За половин година загиват 100-150 000 човека

1669 Силно изригване на  вулкана Етна, унищожило 50 града.

1692Епидемия в Астрахан.За шест месеца загиват над 10 000 човека.

1693Изригва Етна

1707 на 23 май изригва Санторини

1709-1711 В Прусия, Швеция и Финландия чумата убива 300 000 човека.

1766 на 23 октомври на остров Лусон изригва вулкана Майон

1770 Запазено е описание на  заповетрие (мор) в Киев 1770-11 години.

1783 22 юни отровен облак от вулкана Лаки достига Гавра във Франция

1783 епидемия от чума в Украйна и Турция

 

Ето и карта  с опит за реконструкция на поредността на настъпване на черната смърт. Обърнете внимание  че тя не върви по търговските пътища. Тя напълно игнорира Дунав, Рейн, Днепр.
image
 

 

 

 

А ето и още една карта. Тя е важна, защото ме накара да преосмисля своите виждания. Тук също се вижда поредността- Крим, Босфора, Южна Гърция, Сицилия и Сардиния- това е точна карта на теченията от Черно море към Атлантика.  Следователно, водите са били отровени, а източник е било Черно море.

image

Това може да се  случи в следствие на сеизмична дейност под дъното на Черно море, в следствие на което отровните води  от дъното са се вдигнали на повърхността и после по маршрута си  погубват  крайбрежията  и даже се разпространяват навътре в сушата – както в Африка, така и в Европа.

А ето и средновековна картина , изобразяваща черната смърт. Обърнете внимание на хаоса, повече характерен за стихийно бедствие и повсеместните пожари, които може да не са  причинени от човека.
image

 

А накрая една рисунка доста наивна  и затова толкова ценна. Стрелите на чумата идват отгоре едновременно с отровния дъжд, пратен  от Бога. И което е важно в случая-хората загиват  едновременно.
image

 

И последен щрих( огромни благодарности за  неоценимата помощ на bska)!!!

Коментарите са негови.

 

The Black Death in the 14th century

Хора , кучета, коне, цяла купчина  птици..не прилича на инфекция, поваляло ги е на място, а птиците в полет.
image

 

 

СЪВПАДЕНИЯТА В ЛЕТОПИСИТЕ

 

1.Най –простото доказателство за измамата е красивата нумерологична зависимост. Така например, популярната , издавана 88 пъти гравюра  ” Танц на смъртта” от Ханс Холбайн Младия, нарисувана през 1530 година в Лондон, започва да се издава  след  300 години-през 1830г.

2.Сходна ситуация: през 1531 година  в английския парламент  е подадена петиция,  против желанието на наемните работници да получават по-високо възнаграждение. Простолюдието след епидемията  намаляло значително и слугите се възползвали от това.  Нарушителите на новите правила от този момент, се  затваряли , а този закон  просъществувал  почти 300 години- до 1830 година.

3. Друго свидетелство. Дестилираните спиртни напитки(водка, джин, ром), които уж станали много популярни в борбата срещу чумата  през  12 век, а в действителност се появили на  пазара не по-рано от 17 век, тоест след 500 години.

4. Неверните данни за „бактериологичната атака” на  хан Джанибек  който хвърлял трупове в обсадените градове. Чумата не се разпространява от трупове или от миризмата им.(?)

 5.Още повече.Бубонната чума , даже в  усложнената си белодробна форма,  не излиза извън пределите на  огнището си, а такива на планетата се много малко.. Така че, голяма част от Европа е боледувала от каквото и да е , но не от чума.

6.Климатично влияние. Чумата разширява  своя ареал само когато имаме засушавания, увеличават се степните зони, което води до  увеличение популацията на  гризачите. Но  настъпването на „черната смърт” в Европа ясно е свързано с топлото и влажно време, което не способства чумата,  но благоприятства за увеличение смъртоносната сила на вулканичните  газове.

7. През 1360 година, в провинциален Лондон от  чума  умират 100 000 човека,  докато в столицата на света Рим  през 1420 година живеят  само 17 500 човека.

8.През 1787 година, с последното изригване на вулкана Лаки,  „черната смърт” се появява за последен път. И от този момент, епидемии, достойни за упоменаване в Интернет няма. 158 гони до откритието на антибиотика(1945-46г) света е бил абсолютно беззащитен, и все пак за тези 158 години „черната смърт” не се появява. Мисля, че чака някое изригване.

9.И най-голямото съвпадение-това е самата статистика на изригванията и смъртността. 65 епидемии, съпроводени от 65 свидетелства за планетарни катастрофи за 1708 години, тоест, по едно на всеки 28 години, това е нелепо.

Ето и извода.ВСИЧИКИ събития по –рано от 1631 година,  в действителност  са  се случили между 1631 и 1815 години. Най-вероятно си имаме работа с множество  дубликати  на едни и същи събития, като разбира се, те не са били 65. Ето и единствено подходящите кандидати за причинителите  на „черната смърт” :

1631 изригването на вулкана  Везувий

 1707 изригването на вулкана Санторини

1783 изригването на вулкана Лаки

1815 изригването на вулкана Тамбора

 



Гласувай:
3



1. анонимен - Хмммм...
07.10.2011 01:05
Спорове дали "черната смърт" е била именно чума, други заболявания или даже отравяне, наистина е имало. И са били много. Авторът на оригиналната статия обаче е "забравил" да спомене, че на тези спорове още преди десетина години окончателно е сложена точка - с изследване на човешки останки от чумните ровове в южна Франция, датиращи от 1348-1350 г. Открита е ДНК от Yersinia pestis - бактерията, причинител на чумата. С което дискусията е закрита.
цитирай
2. анонимен - Не е точно така
08.10.2011 01:23
Фармацевтичните мафии действително въртят умопомрачителни пари, но нямат интерес да лъжат за чумата. Тя е бактериално заболяване, което днес се лекува сравнително лесно и антибиотиците срещу нея нито са скъпи, нито производството им е нечий монопол. Почти няма страна, която да не произвежда тетрациклин. Да не говорим, че и хигиената днес е на несравнимо по-високо ниво, отколкото в средата на ХІV в.
Виж - вирусите са друга работа.
цитирай
3. анонимен - kamagra oral gel 2267
21.10.2012 03:09
<a href=http://orderkamagranow.com/#rymmu>kamagra oral gel</a> - <a href=http://orderkamagranow.com/#opocq >buy kamagra jelly</a> , http://orderkamagranow.com/#aevtk buy kamagra online
цитирай
4. анонимен - cialis 20 mg 13293
21.10.2012 17:01
<a href=http://ordercheapcialishere.com/#jcmkr>cialis online</a> - <a href=http://ordercheapcialishere.com/#rqvka >buy cialis online</a> , http://ordercheapcialishere.com/#awiko order cialis
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: iulii
Категория: Новини
Прочетен: 182127
Постинги: 40
Коментари: 99
Гласове: 473
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930