Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
05.04.2020 18:24 - Иван Ефремов: поколенията, привикнали към честен начин на живот, ще изчезнат.
Автор: iulii Категория: Новини   
Прочетен: 1722 Коментари: 2 Гласове:
6

Последна промяна: 05.04.2020 18:30

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
 Иван Ефремов: поколенията, привикнали към честен начин на живот, ще изчезнат.  


Всички разрушения на империи, държави и други политически организации, се случват заради загубата на нравственост.  Това е единствената причина за катастрофите в цялата история на човечеството, затова изследвайки причините на почти всички катаклизми, можем да кажем че разрушението всъщност е саморазрушение. Некомпетентността, леността и палавостта на «момчетата» и «момичетата» във всяко едно начинание, е характерна черта на това време.  Аз наричам това "взрив на безнравствеността" и това, мисля е по опасно от ядрената война. ...
Ние можем да видим, че от най-древни времена,значението на нравствеността и честта( в руското разбиране на тези думи) е много по-съществено от шпагите, стрелите, слоновете, танковете и пикиращите бомбардировачи. ...
...
1971 г. Поколенията, привикнали към честен начин на живот, ще умрат през следващите 20 години, а след това ще се случи най-великата катастрофа в историята  под формата на широко разпространяваната техническа монокултура, основите на която  упорито се полага в много страни, даже в Китай, Индонезия  и Африка.
...
Да се мисли, че може да се построи икономика, която да удовлетвори всички потребности и желания на човека(тенденция, която  пронизва цялата западна и наша фантастика)-това е утопия, сродна с идеята за вечния двигател и т.н.
...
Единственият изход е в най-стриктното самоограничаване на материалните потребности, основаващо се на разбирането за мястото на човека и човечеството във Вселената като мислещ вид, абсолютен самоконтрол и безусловното превъзходство на духовните ценности над материалните.  Разбирането, че интелигентните същества са инструмент за самоопознаване на самата Вселена.  Ако това разбиране не се случи, тогава човечеството ще изчезне като вид, вследствие на естествения ход на космическата еволюция, като неадекватен  за решаване на тази задача инструмент и изместен от по-подходящ (не непременно възниквал на Земята).  Това е закон на историческото развитие, толкова неизменен, колкото законите на физиката.
...  
Стремежа към скъпи вещи, мощни автомобили, големи къщи и т.н. е вследствие  фройдисткия комплекс на психиката, изработен в процеса на половия отбор. Единствения начин за преодоляването на този комплекс, е чрез цялостното разбиране на психическите и психофизиологическите процеси,  които се практикуват повече от 2000 години в Индия и Тибет.
Следователно, обучението и възпитанието трябва да започва с изучаването на пхсихологията, като история на развитието на човешкото съзнание и историята, като история на развитие на общественото съзнание.  Физиката, химията, математиката са обезателни но недостатъчни за развитие на  съзнанието на съвременния човек, с неговата огромна плътност на заселване и ,  като следствие от това , огромна плътност на  информация и неизбежната промивка на мозъка, необходима за поддържане на текущото състояние на обществено-социално  устройство.
...  
На 12–14 годишно дете, трябва да се изгради предства за себе си  като творец на новото,  изследовател на неизвестното,  вместо  формираният към този момент стереотип на "успял човек"(бел.пр.-Човек без духовни потребности, вглъбен в материалните неща),  който стереотип отдавана е  превзел западната ноосфера и здраво се е вкоренил в нашата.
...
Зад социалистическите и комунистически лозунги, отдавна се крие една буржоазна, дребноеснафска алчност, завист и стремеж към лесни пари и вещоманство.
...
Същото може да се каже и за училищата, които в по-голямата  си част произвеждат бездушни и закостенели випускници, лишени от любопитство, което не беше така преди 20 години.
Училищните програми са потънали в детайли, вместо да създават системна цялостна представа за света. В резултат на това, успешните ученици са "зубъри", изцяло лишени от творческо мислене. Те попадат във ВУЗ-овете, след това в предприятията, в конструкторските бюра, научните институти без да имат цялостна представа за устройството на света.



Гласувай:
6



1. pvdaskalov - * ! *
12.04.2020 23:43
Тъжни констатации...
Още Платон казва в "Държавата", че всичко родено на този свят рано или късно ще загине, вкл. държавата. И обяснява, че причина за това ще са тези, които избираме измежду уж най-добрите... Защото хората не знаят как да създават талантливо поколение. Пасажът е известен като "Числото на Платон". Аристотел смята, че у Платон тази древна рецепта е сгрешена... Всъщност е съобщена по неразбираем начин.
Поздрави за постинга!
П и е р
цитирай
2. iulii - Благодаря. Констатации, преми...
20.04.2020 16:28
Благодаря.
Констатации, преминаващи в пророчество, доколкото тези писма са писани в периода 1969-1972 г.Иначе си прав, явно проблема с устойчивостта на меритокрацията е повсеместен за всички общества.

цитирай
Търсене

За този блог
Автор: iulii
Категория: Новини
Прочетен: 181504
Постинги: 40
Коментари: 99
Гласове: 473
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031