Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
06.06.2011 20:56 - Западните медии лъжат за Сирия-свидетелства на очевидци.
Автор: iulii Категория: Новини   
Прочетен: 1870 Коментари: 4 Гласове:
2


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
Може би на всички стана ясно, че човечество бива тласкано  към един нов световен порядък, който не вещае нищо добро. Поредицата от арабски революции цели само едно-  разрушаване на статуквото и  създаването на един управляем хаос. Западните служби използвайки ислямски екстремисти свалят режими без оглед на това, дали са били лоялни като египетския президен Мубарак  или черни овци като Кадафи. Целта оправдава средствата, а и никой, повтарям НИКОЙ, който е ял и пил от масата на дявола няма индулгенция.Той в момента изяжда своите деца, като целта му е да принесе в жертва целия свят, просто защото това е неговото разбиране за хармония и божественост.
 За да можем да преценим обективно ситуацията ни трябват иизточници на информация, различни от  масовите медии,  затова представям на вниманието ви една статия която съм взел от тук: perevodika.ru/articles/18488.html

Западните медии  лъжат за Сирия-свидетелства на очевидци.

На фотографиите разпространени от  сирийската  информационна агенция САНА  от 27 април 2011 г. се вижда един от щестте ковчега на загиналите войници или служители на силите за безопасност, загинали по време на продължилите няколко дни безредици. Ковчезите се изнасят от военната болница в Дамаск,  за да се отправят в родните места на загиналите.(снимки AFP).
image

Медиите  представят  положението в Сирия като  всенародно въстание срещу диктаторския режим, което бива потушавано с голяма жестокост от силите на реда, но описваните събития изглеждат коренно различно за тези, които живеят там.

Кореспондента на  RT се срещна с Анхар Кочнева, директор на московска туроператорска фирма, специализирана в близкоизточните дестинации. На нея често и се налага да пътува до Сирия и поради спецификата на работата си, поддържа контакт със стотици хора живеещи в региона.  Тя сподели какво разказват нейните познати за безредиците и кой  ги причинява според тях.

RT: Какво става в Сирия? Какво видяхте?  Какво споделят  сирийците?

А.Кочнева: Нито веднъж не срещнах човек, който по някакъв  начин да симпатизира на тези протести, а на мен естеството на работата ми налага  да се срещам с най-различни хора.

По улиците на много градове се виждат автомобили с портретите на президента-от  стари едва вървящи коли , до нови Поршета и Хамъри. Невъзможно е да заставиш народа да окачва портрети. Това означава, че хора с различно социално и материално положение подкрепят президента Асад, а не въстанниците. Аз видях голям брой млади хора, които носеха сирийското знаме. Как е възможно да принудиш млад човек да прави това.Ако  сте наясно с манталитета  на сирийците, вие безпогрешно може да  усетите разликата  между  искрения порив и принудата. 

На 29 март  в град Хама видях демонстрация в подкрепа на президента- хиляди мъже ,жени с деца, цели семейства бяха излезнали. Улиците бяха пълни с народ. Изпитах истински шок когато видях, че  Ал-Джазира представи тази демонстрация като протест срещу Б.Асад!

Още по-учудващо беше, когато видях в израелски сайтове снимки и видео от марша в подкрепа на президента, а в коментарите  се говореше, че това са противници на действащия режим. Там се виждаха хора държащи портрета на Башар Асад, а нас ни се казва, че тези хора протестират срещу него.

RT: СМИ съобщават  за  масови  антиправителствени  демонстрации.

А.К.: В ход е мощна кампания по дезинформация. На 1 април медиите съобщиха за голяма антиправителствена демонстрация в Дамаск. В същия ден бях в Дамаск. Никаква демонстрация нямаше- нищо не съм видяла, и местните хора също.

На 16 април агенция Ройтерс  съобщи , че на улиците на Дамаск са излезли  50 000 противника на режима, и че полицията ги е разгонила с помощта на сълзотворен газ и палки. Жителите на Дамаск  знаят, че подобно събитие не остава незабелязано. Колко полицаи са необходими за да разгонят подобна демонстрация? И как стана така, че освен Ройтерс никой друг не видя това събитие? Петдесет хиляди човека  по улиците на Дамаск-това е огромна тълпа!

Ройтерс е агенция от световна величина.Нейни материали се разпространяват по цял свят, включително и Русия. Излиза , че новината е лъжа, но въпреки това тази лъжа нараства като снежна топка, създавайки  несъществуваща реалност използвайки слухове и спекулации.

Хората в Сирия гледат тези предавания.И какво виждат? Кадри, най-вероятно от Йемен. Снимки от  Египет. Кадър, вероятно  от Сирия. Но навсякъде хората са облечени еднакво! Сирийците винаги различават свой сънародник от другите, както по лицата така и по дрехите.

В интернет се вижда, как се създава любителско видео с така наречените вълнения. Паркирана кола, наоколо нищо не се случва,  а  до колата стои мъж и хвърля камъни. Пълна постановка! Един ливанец веднага може да различи запис направен в Ливан, от такъв сниман в Сирия. Показват  се кадри от Триполи или такива направени няколко години назад, в Ирак, а после казват, че това е въстание в Сирия.

Арабските жени имат много форуми в интернет. Те обменят информация  след  репортажите за ”масовите  безредици”. Жените пишат-какво се случва под твоя прозорец? А в отговор- „ погледнахме от балкона, но не видяхме нищо от това, което показват по телевизията”

В последно време бяха  убити много млади полицаи. Пропагандата веднага ги обяви за жертви на режима. Казвам ви, полицаите не са въоръжени. Сирийските полицаи не владеят добре оръжието, защото в страната отдавна не са се случвали подобни неща. Но за убитите новобранци  говорят като за жертви сред протестиращите, или като полицаи отказали да стрелят  срещу сънародниците си, както на редактора му хареса.Оказва се, че Гьобелс  е прав: колкото по-голяма е лъжата, толкова по-лесно е да се повярва в нея!

RT: Но  защо загиват полицаи, ако няма масови протести?

А.К.: Полицаите загиват, защото по тях стрелят тези, които знаят че те не са въоръжени.

RT: Кой стреля по  полицаите?

А.К.: Тук много се говори за това. Носят се слухове, че обучени  бойци преминават през границата с Ирак. Народа в Сирия добре разбира, че след американската окупация в Ирак бяха създадени  спецкоманди. Тяхната задача  беше   да убиват хора, да раздуват конфликта между шиити и сунити, между християни и мюсулмани. Те  предизвикваха взривове по улиците, пазарите , в джамиите и църквите. Тези терористични атаки бяха отправени към гражданите, а не към окупаторите.

Неотдавна в покрайнините на Дамаск бяха заловени трима от тези бойци, в момент когато са стреляли безразборно по хората наоколо. Оказа се че са били  иракчани.

Сирийската телевизия показа  репортаж, как  някой от  храстите и покривите стреля по полицаите и минувачите. След като ги заловиха, си признаха че някои са от Ирак, а на някои са платили.Подбни бойци бяха заловени  и в Дераа и в Латакия. В тях имаше американско оръжие.

Ливанските служби за безопасност бяха заловили няколко автомобила с оръжие, отправящи се към Ливан.Една от колите идвала от Ирак. В тях  също е имало американско оръжие. Също така се съобщаваше за  задържани лица, превозващи големи суми пари-американски долари. В тези  хора е имало скъпи спътникови телефони, които не могат да се проследят от сирийските  служби.

В  Сирия за никой не е тайна, че американците в Ирак има неограничената възможност да набират и обучават бойци, и после да ги изпращат където  е нужно.

Хилари Клинтън  заяви, че ако Сирия прекъсне връзките си с Иран и преустанови подкрепата си за Хамас  и Хизбула,  то демонстрациите ще  престанат още на другия ден. Даже не крият коя ръка стои зад бунтовете в Сирия. Изобщо, доказателствата за чуждо вмешателство са много.

И накрая, хората говорят, че протестиращите пристигат от другаде за провеждането на демонстрациите. Тези хора не приличат на местните и говорят различно. Никой тук не ги познава. Кой им плаща  и кой наема автобуси за тяхното транспортиране? Въпроса остава открит.

Бившия вицепрезидент на Сирия  Абдел Халил Хадам  започна да подклажда бунтове  в крайбрежните райони. А той  окраде половината страна. След като бе уличен в корупционни схеми избяга на Запад. Именно той  обвини Президента Асад   в убийството на бившия ливански премиер Рафик Харири . Сирийците са убедени че Саид Харири( син на Рафик Харири) лично е предоставил къща на  Абдел Халил Хадам  като плата за това, че разпространява тази версия за убийството. Но когато  не се намериха доказателства за нея,  му отнеха къщата. А  сега тези, които стрелят по колите  в Баниас  викат-„ Не искаме Башар- искаме Абдел Халил Хадам!”

В Баниас има мирна и цивилизована опозиция, която от много време е срещу Башар Асад. Но и те са потресени от това, което става и не подкрепят  Абдел Халил Хадам. Те казват: „ Той е крадец.  После си присвои призивите за борба с корупцията и кражбите!”

RT: Каква роля в дестабилизацията на  Сирия  имат сирийските емигранти?

А.К.: Въпроса остава открит. Появиха се информации, според които Дан Фелдман , специален представител на Хилари Клинтън  за Близкия Изток, в средата на април се е срещал с представители на сирийската опозиция и е предложил тактика  за убийства на граждански и военни ръководители. Не се минаха и три дни и в Сирия бяха зверски убити няколко военно началници. Тях не  просто ги застреляха , а някои от жертвите включително три  деца на сирийски генерал, които са били там , са били съсечени със саби на парчета.

Тези жестоки убийства са за да сплашат населението.Новината  за съсечените деца  определено си изпълни задачата.

RT: В медиите се говори за това, че безредиците са започнали след като в град Дераа  в южна Сирия, са били арестувани няколко деца, които са писали антиправителствени лозунги.Така ли е?

А.К.: Всички деца скоро бяха освободени, а проправителствените вестници публикуваха заповедта  за освобождаването  им.

RT: А бяха ли въведени войски в Дераа?

А.К.: Да, там има войски. След като в града бе провъзгласен ислямски емират, местните жители поискаха помощ от правителството.  Бяха въведени войски. Успях да видя тези видеоклипове. Демонстрантите ги публикуваха в интернет, а после веднага ги  махнаха.Но някои успяха да направят копия. Там се виждат войници, а хората идват към тях и  си говорят спокойно. Никой  в никого не стреля.

RT: А имат ли сирийците чувството, че ако престанат да подкрепят Хамас и палестинците, и сключат мир с Израел ,то безредиците ще престанат?

А.К.: Няма такива настроения.Обществото се сплоти. Хората се подкрепят, защото разбират, че врага е много опасен. Ето например, по-рано в таксито се слушаше предимно популярна музика или четене на Корана. А сега във всички коли звучат патриотични песни. Когато Башар Асад  говори по телевизията, слушашите го хора на пазара го аплодират. Не можеш да принудиш  хората да правят това.

RT: Какви са настроенията в обществото тези дни?

А.К.:Хората се страхуват да излизат на улицата. В някои райони, рискувайки живота си, записват на камера, как непознати стрелят от автомобили на всички страни. Така предизвикват паника в жилищните райони.

Бандити бяха завзели мост . После военните  ги принудиха да отстъпят. Един познат сириец ми каза: „ За да се създадат проблеми в страната, не са необходими много хора”

Достатъчно е  да сложиш петима бандита на главна улица и цялата област ще бъде парализирана. Хората няма да могат да отидат до магазина или до болницата. И цялата страна е в шок заради шепа  разбойници.

Сега Сирийската телевизия  предава преки репортажи от различни райони на Дамаск и други градове, за да се видят хората как се развива ситуацията и как живота се връща към нормалния си ритъм, все едно какво говорят по западните медии.

Трябва да се отбележи, че бандитите целенасочено се опитаха да породят ненавист между различни групи  от населението. Скоро един  шейх в обръщение към жителите на юга обиди друзите(Друзите са религиозна етническа общност, населяваща предимно в страните на Близкия изток (Сирия, Ливан, Израел, Йордания и др.), те изповядват монотеистичното течение в исляма, исмаилизъм) особено жените. Този видеоматериал го показаха по медиите и интернет. По-рано в Сирия подобно нещо не се е случвало.В Дамаск провокациите се провалиха, въпреки опитите да настроят едни срещу други представители на  разни религии. В селските райони провокаторите също нямаха успех, защото  почна сеитбата.

На най-масомите демонстрации в Дераа се събираха по 500 човека, а в медиите имаше съобщения за 450 убити?..

RT: Правителството почна ли реформи?

А.К.: Правителството отмени  извънредното положение и позволи провеждането на демонстрации, ако  разрешение е получено пет дни преди провеждането им. На чужденците им беше разрешено да  купуват недвижими имоти. Предоставиха гражданство на кюрдите, защото поради ред исторически причини кюрдското население нямаше гражданство. В северна Сирия правителството откри курсове по бизнес за жени. Бяха сменени много от  губернаторите на провинциите. За съжаление някои от тях бяха порядъчни хора, такива, които отказваха  срещу подкуп да освобождават престъпници от затворите и заради това бяха оклеветени.

RT: Намаля ли количеството на полети за Сирия?

А.К.: Билети в Сирия няма. Ние искахме да пратим група туристи, но до 30 април няма билети за Дамаск. Но руснаците не си тръгват от Сирия. Аз имам  пълна информация по този въпрос поради естеството на работата  ми.




Гласувай:
2



1. sparotok - огън
06.06.2011 22:34
Някой създател на революции си играе с огъня, но май ще си опари пръстите, тълпата е непредсказуема и може да се обърне и на другата страна...
цитирай
2. iulii - така е
06.06.2011 23:17
А ето и продължение на темата от последния час:
В северозападна Сирия 120 полицая са загинали след като са попаднали в засада, предаде агенция SANA.
Членове на въоръжена групировка устроили засада и нападнали полицаите, които отивали към град Джиср еш Шогур за участие във военна операция..

http://www.sana.sy/index_eng.html
цитирай
3. iulii - Сирийските войски са отвоювали ...
12.06.2011 20:47
Сирийските войски са отвоювали град Джиср ал Шугур от бунтовниците.
http://hosted.ap.org/dynamic/stories/M/ML_SYRIA?SITE=WIJAN&SECTION=HOME&TEMPLATE=DEFAULT
В операцията са участвали над 200 танка и вертолета, имало е и артилерийска подготовка.

Мисля, че нещата в Либия щяха да се развият по подобен сценарий, ако НАТО не се беше намесило. Правителствените войски бързо щяха да си върнат контрола и по този начин да се избегнат хилядите жертви и разрушения.
цитирай
4. iulii - Основния сирийски блогър се оказа американски студент
13.06.2011 17:30
Както се оказа, под името Амин Абдала Араф се криел 40 годишения студент Тод Макмастер гражданин на САЩ. Не е бил в Сирия, а всички свои съобщения за жестокостта на режима е писал докато си седял в университета в град Единбург. Решил да разкрие самоличността си, след като в блогосферата се появили хора, които твърдели ,че са негови роднини( на Араф). Според тях, А.Араф бил арестуван от спецслужбите в Дамаск и отведен в неизвестна посока.
Информацията за своя блог, вземал от докторската дисертация( на тема сирийска икономика) на съпругата си.
http://top.rbc.ru/society/13/06/2011/600251.shtml
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: iulii
Категория: Новини
Прочетен: 181888
Постинги: 40
Коментари: 99
Гласове: 473
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930