Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
10.01.2012 17:45 - СОЦИАЛНИТЕ ПАРАДОКСИ НА ЕВРЕЙСТВОТО-втора част
Автор: iulii Категория: История   
Прочетен: 2817 Коментари: 2 Гласове:
10



ХИПОТЕЗА.

Количеството на приписваните на иудеите недостатъци и пороци е безгранично. Практически няма нито един порок, който да не се използва като  обвинение. При такъв обем на отрицателни емоции, е странен факта, че евреите нямат  свой антропологичен тип и доскоро са нямали  свой собствен език. Израелските историци обясняват това с хилядолетното разделение,  но това  не променя главния въпрос:   „Какво именно мразят антисемитите?”

Първа хипотеза- антисемитите ненавиждат преди всичко думата евреин (или JEW на Запад).Тоест, ненавижда се човека само защото е идентифициран като евреин.

В психоанализата е добре описан процеса, наречен  дефлексия-  когато неприятните спомени, особено детските, се скриват  така дълбоко , че става трудно да се възстановят съзнателно. Но детайли като миризма, звук или форма, могат да „напомнят” за преживения стрес и да събудят каскада от отрицателни емоции. В социалната психология където паметта е разпределена между много носители,  колкото и да е странно , може би протича подобен процес.Политическата воля потиска  ”ненужната „ история повсеместно, но думата „евреин” остава като дразнител и напомня за това, което е било изтласкано  дълбоко в социалната памет.

Подобно „формиране” и изтласкване на социалната памет  протича непрекъснато, имало го е в миналото, има го и сега. Ето и един пример. Описанието на Втората Световна Война в американските учебници по история, отрежда на  СССР една маловажна роля в победата над фашистка Германия, което е политически обосновано, защото обществото не иска да е задължено на някакви си комунисти. Идеализирайки собствената си роля , западното общество получава в пакет и отрицателно отношение към „руснаците”, което не е загубило силата си и до ден днешен, въпреки , че СССР се разпадна преди 15 години(тогава е писана статията-бел.пр.).

Ненапразно приведох този пример. Всъщност, реалната история на войната е добре известна на всички, затова американската и идеализация има доста условни форми, защото  в случая е заблуден този, който иска да заблуждава. В случая с „еврейският феномен”, нормално обяснение на тази социална аномалия в рамките на традиционната история просто няма, и затова   социалното съзнание е претоварено с  мистични догадки.

Нека  се опитаме да разбулим загадката, криеща се зад символа „евреин”. Изучаването на иудейската професионална специфика в средновековна Европа, разкрива, че  дейността им е не толкова търговска а по-скоро финансова. Те са лихвари, банкери, търговци на едро. Как подобна специализация е спомогнала за тяхното повсеместно разпространение?

ЕВРЕЙСКИЯ ФИНАНСОВ ГЕНИЙ.

Преди да се заемем с разкриването на  скритото в социалното ни подсъзнание, трябва да отбележим още един социален парадокс на „избрания” народ- това е фантастичното му умение да борави с финанси. Нито една друга етническа общност за цялата история на човечеството, не е проявявала подобна способност. По някакъв странен начин, на тези чужденци е била дадена цялата финансова система на Европа. Това е забелязал и Карл Маркс :

„ Химерната националност на евреина е националността „търговец”, той е „човек на парите”. Парите са ревнивия Израилев Бог, пред чието лице не трябва  да има никакво друго божество”-без да обясни  защо  това е така.

Обяснението на традиционните историци, че на  християните от Средните векове им е било забранено да се занимават със финанси, би било вярно, само ако християните на са били  стопани и собственици в собствените си страни.

Но не само християните, а и Изтока през 9-10 век се е доверявал на иудеите в областта на финансите.

Ето и други примери. Испания 929г. При управлението на Абдар Рахман III и неговият приемник  Ал –Гакам, иудейството процъфтява. Хасдай бен Шарпут, съветник на халифа, едновременно е бил и ръководител на испанските иудеи.

Когато Вениамин Туделски (Benjamin de Tudela) в края на 12 век пристига в Ирак, той съобщава  за десетина поселения и за хиляди иудеи. По това време този халифат е много могъщ и към  иудеите  се отнасят  почтително. (той цитира Стария Завет: „ Не ще липсва скиптър от Юда, Нито управителев жезъл отсред нозете му, Докле дойде Сило+; И нему ще се покоряват племената.”-Битие 49:10.).

Това ди  дава основание, да предположим, че в един кратък  момент от историята, Европа и Азия са се намирали по управлението на някой завоевател, който налага на покорените територии  събирачи на данъци – ЕВРЕИ.

Какви проблеми решава това предположение?

-разселването и разпространението на евреите.

-финансовото им могъщество, и забраната на останалото население да се занимава с  финансови операции(ранното Средновековие).

-зараждането на антисемитизма, като първоначална форма на протест против  завоевателя и неговите прислужници.

-зараждането на еврейството като особена социална група, включваща в себе си представители на  десетки племена и народности на основата на религията и професионално занимание.

 

 

ИСТОРИЧЕСКИ ДОКАЗАТЕЛСТВА ЗА ХИПОТЕЗАТА.

 

И така, ако евреите  в основната си част действително са финансисти, то в историята на  средновековна Европа трябва да намерим потвърждения на това твърдение.Логиката ни подсказва, че в покорените територии  трябва да избухват вълнения и бунтове, а те по принцип са насочени срещу представителите на властта. А историята на евреите изобилства с примери за гонения и погроми, които можем условно да разделим  на две групи- убийства и изгнания.

 Убийства:

През 1096 г. по време на подготовката на I Кръстоносен поход, група кръстоносци нахлуват в еврейските квартали, и под  заплаха с убийство, заставят евреите да се покръстят. Във Вормс  са убити 800 човека  а в Майнц-1000. В по-малък мащаб това се повтаря  и по времето на II Кръстоносен поход  1146г.

През 1189 г. в Лондон започва метеж,  преминал в масови убийства на евреи. Метежа  се разпространява в цяла Англия. В Йорк е избито  цялото еврейско население.

В Белитц, близо до Брандербург,  във връзка с обвиненията  за оскверняване на светини,  са избити почти всички евреи.

При организирането на двата Пастирски кръстоносни  похода  1251 и 1320 година,преминали в  народи въстания,  жертви стават предимно  евреи.

В Ротенгам(1298) след обвинения в отвличане и убийство на християнски деца, започват убийства на евреи в  Бавария, Австрия и Франкония.

През 1348/9 г.г. в Западна Европа се разразява чумна епидемия. Загива 1/3 от населението. Сред народа плъзва мълвата, че това бедствие  е причинено от евреите. В резултат, от Средиземноморското крайбрежие до Северна Германия  те биват избивани а синагогите опожарявани.Във Франкфурт на Майн и в Майнц през 1349 г. са избити всички евреи. Масови убийства има в Брюксел(600 човека), Кьолн и в Нидерландия.

В Севиля през 1391 г. са убити 4000 човека. Антиеврейски въстания обхващат и други градове.

Въпреки гоненията и убийствата, приемането на друга религия от страна на евреите не е масово явление.Защо?

Отговора се крие в  професионалната дейност на евреите.Финансовата система винаги е била най-консервативната и недоверчива част от обществото. Международните връзки, крепящи се на взаимното доверие и кастова принадлежност, придава устойчивост на системата, и приемането на християнството или исляма, може да доведе до загуба на доверие.

 

Изгнания:

1119г. от Сейнт Едмънд  Англия

1182 г. от кралските владения във Франция

1232г. от Бретан

1234г. от Нюкасъл

1236г. от Саутхемптън

1249г. от Франция

1290г. от Англия при управлението на Едуард I( този указ е отменен от Кромуел през 17 век)

1306г. от Франция при управлението на Филип Хубави

1348г. от Берлин

1426г. от Кьолн

1430г. от Саксония

1450г. от Бавария

1475г. от Бамберг

1499г. от Улм и Нюрнберг

1501г. от Франция при Лудвиг XII

1267г. от Моравия

1454г. от Бърно

1241г. , 1349г. , 1618 г. от Франкфурт на Майн

1439-40 г. от Аугсбург

1438г. от Страсбург

1458г. от Ерфурт

1519г. от Регенсбург

1455 и 1670 г.г. от Виена

В края на 15 век от наследствените владения на Хабсбургите

В началото на 16 век от Прусия

1492г. от Испания и Сицилия

1496г. от Португалия

1498г. от Навара

1510 г. от Неапол

1550г. от Генуа

Ако не приемем, че първите евреи са били данъчни и финансови специалисти,  е неразбираемо, защо след всичките  гонения и убийства те неизменно се оказват на  същите места почти без промяна в числеността и със същата дейност.

А е ставало  така, защото властта след като възстанови реда,  ги е връщала на същите места. Когато загубите са били  големи,  в кастата са постъпвали местни попълнения, за да може  системата да продължи да функционира. Една държава без финанси не може да съществува.

Отношенията между покореното население и  събирачите на данъци винаги са били сложни.Затова в много страни евреите имат самоуправление и  собствено  съдопроизводство, както е било например в мавританска Испания.Впрочем , и в мавританските и в християнските части на Испания, данъците са събирани от евреи.Ковчежник на крал Алфонсо X (1221 – 1284) е бил дон Меир. През 1300г. в Кастилия  отговорник за налозите е бил дон Самуел. Същият пост в Севиля е бил заеман от Иуда Абарбанел. Алфонсо XI учредил през  1332 г. система за управление на финансите, която се намирала изцяло  в еврейски ръце. През 1348 от тях е била поръчано и сеченето на монети. Педро Жестоки  назначава дон Самуел ха-Леви за ковчежник- той събирал данъците, опирайки се на мрежа от  свои замъци в цялата страна.

В края на 13 век, иудейския учен Саид ал Давла  става везир на държавата на монголите. Този евреин говорил монголски, турски, фарси и арабски. През 1291 г. Саид  бил убит а в държавата избухнали антиеврейски  вълнения.

В Португалия през 14 век всички еврейски общини  в държавата са имали един ръководител. Аналогично са стояли нещата и във Франция, Италия, Германия, Полша ,Литва. В Англия, съгласно указа на Хенри I (XII в.), евреите в цялата държава са били под протекцията на краля. Хенри II издава така наречената „Иудейска Харта”. Съгласно нея, при спор между християнин и евреин са нужни двама свидетели- един християнин и един евреин. Във Франция Лудвиг Благочестиви  учредява длъжността "Магистър юдеорум", за защита на евреите, а с едикт на краля е било забранено да се кръщават робите на евреите.

Това, че евреите са събирачи на данъци, властта е знаела много добре и го е  приемала  дълго време. През 1616г. след като тълпата  нахлува във еврейското гето в ъв Фракфурт на Майн, императора налага смъртно наказание на предводителите на бунта, налага санкции на християните, а гетото е било поставено под императорска закрила. И в други градове,  изгнанието на евреите скоро се отменяло от императора.

По време на управлението на споменати по-горе Лудвиг Благочестиви, еврейските общини процъфтяват. Те са били освободени от данъци и им е било разрешено да имат роби-християни. Евреите са държали монопола върху търговията с  вино и месо и заради тях пазарните дни  били изместени от събота в неделя. В Тулуза  през 13 век евреите били приравнени към християните в правно отношение. През 14 век във Франция им е било разрешено да приемат в залог всичко, освен земя, а да ги съдят  можели единствено кралските съдии, като клетвата на евреина се приемала  за   доказателство. Карл VI забранил в течение на 10 години да се приемат жалби срещу злоупотребите на лихварите. По негово време на евреите  е било позволено да арестуват длъжниците, телесните наказания и продажбата на цялото им имущество.

На  първите монети на полския княз Мешко,  са използвани еврейски букви.

Медичите,  в своето желание да забогатеят  взимат правилното решение, като през 1583г. канят евреи да се заселят  в Ливорно,  при това не венециански евреи  а марани, които са били вещи в  средиземноморската търговия и имащи сигурни връзки с Амстердам, Турция и Изтока. Резултатите знаем всички.

Даже епитетите употребявани  за евреите, са неотличими от обвиненията срещу съвременните банкери: кръвопийци, безсърдечни, алчни, и т.н.

 

 ЗАКЛЮЧЕНИЕ.

Правейки равносметка на всичко казано до тук, нека да изброим социалните особености на средновековното еврейство, които свидетелстват за тяхното имперско начало:

-обединеност при отсъствие на общи антропологични черти

- Наличие на  следи от ярък имперски шовинизъм и теория на превъзходство в Стария Завет и в някои произведения на иудейската литература.

-единение с властта

-отсъствието на документи за пристигането им в една или друга страна

-Тотално финансово господство, особено в ранното Средновековие

-удивителна синхронност   в изменението на положението на евреите в цяла Евразия

-навсякъде евреите са финансисти, отсъстват сведения за други високи социални роли

Налице са следните етапи в историята на иудеите:

10 век-Оскъдни сведения.Благоденствие. Евреите заемат високи постове не само в областта на   финансите.

11 век- В християнския свят се появяват съобщения за погроми, свързани основно с въстания и кръстоносните походи.

12-16 век- Повсеместно влошаване положението на евреите в християнския и ислямски свят.

Всъщност, еврейството в неговия имперски смисъл, прекратява съществуването си  с въвеждането на банковата система в Европа, като този процес започва в 17 век с възникването на националните държави и валути  и  отпадането на нуждата от еврейските финансови услуги. В течение на целия 18 век се формират националните финансови системи, чиито  деятели  обикновените хора ненавиждат не по-малко от  евреите. За тях немския поет Йохан Кристиян Гюнтер (1695 – 1723) пише:

Тук  предразсъдъка погребва мисълта,

Богатия пребива сиромаха,

Ликува игото а свободата стене,

Гарван гълъба измъчва,

Лихварите-врагове Христови-

Да купят страната  са готови

В разкош прекарват своите дни

Користолюбивите злодеи –

Те са същите иудеи

Макар и  необрязани!

(Тъй като не съм поет,  опитах се при превода  да предам смисъла на стихотворението -бел.пр.)

В края на 18 век , идва и края на еврейската конгрегация , и в много страни от Северна Европа евреите са преследвани през  целия 19 век. Именно в този период  истинската история на така наречените „евреи”  се забравя и под този символ започва образуването на една нова общност на иудеите,  вече като нация.

Разбирането, че евреите-това е не етническа а кастова общност , може да стане първата крачка в преодоляването на ирационалните социални фобии на съвременността, в това число и на антисемитизма.

2004, Торонто.

 Взето от тук:newparadigma.ru/prcv/conf9/melamed/evr.html
Преведено със съкращения.



Гласувай:
11



1. kostadin - Буржоазните революции са насочени ...
09.01.2013 16:14
Буржоазните революции са насочени против аристократите ,защото много задлъжнели на своите банкери ,Към т.н. октомврийски преврат вниманието на хората е насочено към промишлената буржоазия -и при соца става иземване на частната дребна собственост от народа.Така най- лесно се присвоява земята и материалните блага на цели нации.Днес се чува ,че са виновни банкерите .Разбирай с ,че за това са виновни евреите .
Пита се кой стои зад или над банкерите ,защото и те като всички други днес са подложени на недолюбване.
Паразитите ,които изкупуват планетата утре ще ни изгонят от нея ,защото чрез парите ние сме си продали не само земята и произвежданото от нея благодентсвие ,но сме си продали "доброволно "живота и на нашите поколения .
цитирай
2. shtaparov - Защо по целия свят евреите са преследвани?
21.02.2013 17:18
Антисемитите ги създават самите евреи- не нещо друго. Понеже никой не обича да бъде лъган и мамен! Честните евреи никой не ги мрази,но те за съжаление са твърде малко на фона на останалите! Измамите на някои такива са толкова мащабни и довеждат до разорение толкова много хора,че причиняват вълни от озлобление сред засегнатите и сред техните приятелски кръгове,което е напълно закономерна и естествена последица,дори бих казал и законна последица! А честните евреи никому не пречат. Но някои хора с основание се питат: защо досега не сме видели нито един евреин козар или кравар? Един познат фермер например харесва евреите и мисли,че ако има безработица в Израел,с удоволствие ще спаси няколко евреи от безработицата,като ги
назначи за козари и кравари в своето стопанство,и ще им плаща доста добре!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: iulii
Категория: Новини
Прочетен: 181530
Постинги: 40
Коментари: 99
Гласове: 473
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031